петък, 15 февруари 2013 г.

Петък, 15 Февруари 2013

Златните и сребърни съкровища, изровени през 2012 г., вече могат да бъдат разгледани от всеки. Най-интересните археологически открития от цяла България ще бъдат показани днес в Националния археологически музей при БАН в София. Там любителите на историята могат да видят едно от най-големите средновековни съкровища, открито край Перперикон от проф. Николай Овчаров.
Това са златната икона на Св. Богородица, както и монети от благородния метал от XIV век с ликовете на венециански владетели. Находките потвърждават теориите, че местността е била важен икономически и духовен център в онези години.
Уникалното съкровище от Свещари също се очаква да прикове вниманието на посетителите. Във витрините на музея вече са изложени златните накити и елементи от конска амуниция от некропола до Исперих, открити от проф. Диана Гергова. Уникално рядка находка, представляваща мерителна чаша еталон от V век също ще събере погледите на изложбата. Досега са открити едва три такива, като две от тях са в България. С тази мярка още древната общественост е проверявала дали дребните търговци не са се опитвали да лъжат в грамажа.
Архeолозите посочват като изключително откритие и 20 стъклени плочици, част от които с гравирани със злато човешки фигури, открити при разкопките на Плиска. На показ ще бъдат и тракийски сребърни монети, намерени край Синеморец. Те са близо 200 на брой и с тях е можело да бъде купена цяла войска, разказват археолозите. Експозицията ще бъде официално открита днес в Деня на археолога и ще продължи до 17 март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар