вторник, 4 септември 2018 г.

БЪЛГАРСКИЯТ ЗНАК IYI В ЗЕМИТЕ НА ЧЕХИЯ

Павел Серафимов
БЪЛГАРСКИЯТ ЗНАК IYI В ЗЕМИТЕ НА ЧЕХИЯ
Преди да се запозная с работата на Стамен Михайлов засягаща произхода на особения български знак IYI, нямах представа, че той се среща на много места в Европа. С удивление научих, че е бил изобразен на паметник от Античността, намерен край Атина, има го и на остров Кипър, а и сред неолитната керамика от Винча. Не бях очаквал обаче това, че се среща в земите на Чехия – ранна Желязна епоха.
Михайлов пише за присъствието на знака IYI върху артефакт от халщатското градище край Клентнице, аз пък успях да се натъкна на друго изображение – отново от ранната Желязна епоха, но от светилището Бича Скала в Моравия. Свещеният за дедите ни символ е върху бойна брадва, а за особените стрели, австрийският учен писал за находките споменава, че се срещат от Бавария до Кавказ.
Малко от нас са чували за траки в земите на чехи и словаци, но реално има научни работи, в които присъствието на дедите ни в Средна Европа е добре обяснено. Като пример може да се посочи в работата на Микола Душек “Die Thraker im Karpatenbecken” . Жалко е само, че сред нашите археолози не са се намерили такива, които да проучат по-задълбочено този важен за историята ни въпрос. Дано скоро се намерят смелчаци, които да защитят истината и да се противопоставят на заблудата за идването на дедите ни от Азия
Снимка на Павел Серафимов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар